Williem Gutierrez: jelentése Nubet Parancsnokhelyettes részére:
Hajónapló. Csillagidő: 150754,8 A reggeli műszakváltás kicsit nehezen ment. 05:50 perckor találkoztunk a Freach nevű Ferengi hajóval. Segítséget kértek tőlünk, amit Vren Hadnagy az éjjeli műszak parancsnoka, a Vulkáni logikájával késlekedett megadni, ezért 1 Ferengi tiszt meghalt és a szállított áru egy része is megsemmisült.
06:00 kor értem a hídra, ekkor már elég kiélezett volt a helyzet a Ferengikkel. A késlekedés okát Vren hadnagy elmagyarázta nekem és bevallom, hogy fordított helyzetben én is így döntöttem volna!
06:10 kor 12 emberem átszállt a Ferengi hajóra és elkezdték felmérni a károkat, majd elkezdték a javítási munkálatokat. A Freach kapitánya egy bizonyos Zgrud nevű Ferengi.
Áthívtam a hajóra hogy elmondhassa a történteket. A Kapitány állítása szerint 3 Romulán Harcimadár támadta meg a hajóját, de furcsa módon amint léket ütöttek a pajzson és a hajótesten, álcázták magukat és elmentek. A hajón végzett letapogatások is ezt az állítást igazolták. Ezután azonnal kiadtam a parancsot álcázott hajók keresésére és a Vörös riadót léptettem életbe.
A keresést 10:25-ig folytattuk, de nem találtunk semmit, így újra a javításokra koncentrálhattunk, ami igen lassan haladt a Ferengi legénység akadékoskodása miatt.
19:43 perckor sikerült a hajót megjavítanunk. Majd 20:05 kor a Freach visszaindult a Ferenginárra. Vren Hadnagyot behivattam az irodámba, hogy megtudakoljam, hogy ő miért késlekedett, hisz vulkáni és ők nem hagyatkoznak a megérzéseikre, mint ahogy mi emberek tesszük azt sokszor. Vren véleménye szerint túl közel volt a támadás hozzánk, hogy véletlen lehessen. A Hadnagy most is mint az indulásunk óta minden beszélgetésünk folyamán felhozta az aggodalmait egy esetleges kém jelenlétére a hajón. Most bizonyíték gyanánt a Ferengi támadással támasztotta alá állítását. Engedélyeztem neki egy belső vizsgálat lebonyolítását, de az eredmény nem hiszem hogy az állításának helyességét bizonyítja majd.
21:30-kor az érzékelők aggasztó adatokat mutattak egy körülbelül 1 fényévre lévő nagy kiterjedésű nebula jelenlétéről. Valószínűleg át kell rajta vágnunk, mert a kiterjedése miatt napokba telhet a megkerülése. A megérkezésünk várható időpontja kb 16 óra múlva.
22:10 perc hajónapló vége.
Hajónapló. Csillagidő: 150757,4
06:00 perc. A műszakváltás simán ment, mint általában mindig. Még 8 óra mire elérjük a csillagködöt. A legénység izgatott, de a tőlük elvárható szint felett képesek teljesíteni.
A nebulából érkező sugárjelzések kicsit megzavarták az érzékelőket, így az összetételét még homály fedi, de most adtam parancsba egy szonda felkészítését, hogy kilőjük a nebulába, hogy a mért adatokból meg tudjuk határozni az összetételét és a hajóra gyakorolt hatását.
07:25 kor kilőttük a módosított szondát.
12:55 kor a szonda elérte a nebula peremét és bíztató eredményeket hoztak az eddigi mérések. A nebula fő összetétele Argon, Hidrogén Hélium, Szilícium, Vas némi Oxigén. Tehát átkelésre alkalmasnak nyilvánítottam. A várható érkezés 1 óra múlva.
13:30. Vörös riadót rendeltem el 3 Romulán Harcimadár feltűnésének okán. 10 perc üldözés után 2 Harcimadár leszakadt, de a harmadik szakadatlan a nyomunkban.
13:55: Elértük végre a csillagködöt! A Romulán hajó a nyomunkban, és most még 2 Klingon felségjelű hajót is érzékelünk. Ezt lehet nem éljük túl!
-Sid Meytreith kapitány beszél...valószínűleg ez az utolsó bejegyzésemAz Essex legénysége kitűnően teljesített a csatában.Én itt maradok egy-két tisztemmel és...olunk a Klingonokkal.Nem hagyhatom hogy a hajóm egész legénységét lemészárolják.-A kapitány köhögni kezd a felvételen aztán folytatja.-Azt hiszem...azt hiszem az Essex remek hajó volt.Átéltünk már sok jót és sok rosszat együtt.-Ki szünet és folytatódik.-Remélem egyszer majd valaki megbűnteti a Klingonokat ezért a mészárlásért amit ma tettek.Ha valaki ezt valaha is elolvassa..nos,annak...jó szelet...Hajónapló vége.